Schoonmaak en onderhoud

Houten schalen en kommen zijn zeer duurzame producten, mits ze op de juiste manier worden behandeld.
Het allerbelangrijkste is dat een houten schaal of kom NOOIT in de afwasmachine mag, maar er zijn nog een paar andere punten waar rekening mee gehouden moet worden.

  1. Was de kom of schaal of met de hand, maar laat deze niet weken in het water;
  2. Zet de schaal niet lang in direct zonlicht of boven een hittebron.
  3. Droog de kom af met een droge doek en laat hem verder drogen aan de lucht, zet hem niet op de verwarming. Het product kan dan vervormen en zelfs scheuren;
  4. Schalen en kommen met een decoratieve afwerking kunnen het beste met een droge doek worden afgestoft;
  5. Houten schalen en kommen kunnen enigszins verkleuren, dit is een onderdeel van het natuurlijke proces en het karakter van hout;
  6. Schalen en komen die afgewerkt zijn met olie hebben af en toe een extra laagje nodig. Voedsel veilige olie voor kommen en schalen is eigenlijk heel simpel te verkrijgen in de supermarkt. Je kan olijfolie of druivenpitolie gebruiken. Met een keukenpapiertje kan je de olie (ruim) op het hout aanbrengen. Laat het even goed intrekken (5/10 minuten), als je nog droge plekken ziet dan breng je daar wat extra olie aan. Wrijf de overtollige olie met een schoon stukje keukenpapier weg en je schaal of kom kan er weer een tijdje tegenaan.
  7. De schalen en kommen voor gebruik kunnen op den duur wat stroef worden. De één vind dat het bij het karakter van hout past en de ander wil liever een gladde schaal. Met een fijn schuurpapiertje (korrel 800 of 1200) kan het product lichtjes opgeschuurd worden en daarna in de olie gezet worden. Ik raad die alleen aan bij schalen en kommen die afgewerkt zijn met voedsel veilige olie.